středa 11. května 2011

Ekopark Starý Světlov

...aneb když je na Pustevnách nevlídno. Po krásné slunečné sobotě se můj turistický absťák prohloubil natolik, že jsem na neděli vymyslela výlet na beskydské Pustevny. Nebyli jsme tam už docela dlouho, navíc jsem si libovala, že ještě není sezóna, tudíž davy turistů nebudou a hlavně, socha Radegasta dozajista bude lákadlem pro děti, hlavně pro  prostředního synka. Ale v neděli jsme se probudili do pošmourného větrného zamračeného rána, takže turistické nadšení mně začalo opouštět, ještě stále jsem sice doufala, že o těch pár kilometrů dál je třeba jasné nebe:) No nebylo, web kamera ukazovala mlhu, déšť a HLAVNĚ 4 stupně Celsia:) Sice jsem si vzpomněla na švédské pořekadlo, že "není špatné počasí, jsou jen špatně oblečení lidé", ale právě....naše turistické vybavení je docela chabé, takže z Pusteven nic nebylo. Ale....našla jsem na netu tip na nedaleký Ekopark Starý Světlov a bylo rozhodnuto. Lákadel pro děti habakuk:) A volba to byla dobrá, dokonce i prostředníček zapomněl, že ho bolí nožičky a sám po svých došel až k hradu bez jediného postesknutí, či poponesení:)
Začínáme na hřišti

...sirný pramen Sirčena

...ku hradu tudy:)

...vzdělávací koutek
...po cestě bylo několik zastavení , prolézačky, houpačky....

Nakonec jsme se dostali k hradu, no hradu, spíše rozvalinám hradu, hromady kamení a tak, ale nadšení dětí obrovské, nejmladší chlapík zde trénoval své kaskadérské umění, maminka jistila, takže fotka z hradu není ani jedna:) Prostřední synek se při odchodu z hradu lítostivě rozplakal, jsem si říkala, co pořád nahlíží do všech skulin a pod kamení.To hledal vchod do podzemních prostor, které kdysi dávno pod hradem  údajně byly a kde je  schován poklad. Byl naprosto přesvědčen, že on ho najde:) Tatínek, aby zmírnil jeho zklamání, přislíbil, že na příště si pořídíme nějakou skládací lopatu a budeme hledat:) Myslím, že na Světlov hned tak brzy nepůjdeme:))) A dcera, ta si domů přinesla kousek hradu, totální fascinace:) Jó historie je úžasná!:)

Moc hezký den, i počasí nám nakonec přálo:)

10 komentářů:

  1. To vypadá hooodně dobře, díky za tip! A bezva fotky, velký formát Ti fakt sekne:o) Juch!

    OdpovědětVymazat
  2. Náhodně jsem nakukla a hned mě zaujal dobrý tip na výlet... ale musím ho na pár měsícu odložit :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Vy jste se museli mít...Radi máš parádní nosítko, o něčem podobným už dlouho uvažuju, můžu se zeptat, dke jsi na něj natrefila? Díky. J.

    OdpovědětVymazat
  4. Radko, mam taky abstak na tema toulave boty. Takze s tebou citim! Vylet se vam vyvedl. Moc se mi libi ta cedulka Ku hradu - at zije cestina! Krasny den, Katerina

    OdpovědětVymazat
  5. No paráda..hned bych šla taky.

    OdpovědětVymazat
  6. Jani- tož to není zač:)) A dobrý to bylo,to jó!:)

    Gabi-zdravím!! Byla fajn, krásný den:)

    Joan- moc vítám!:) A krásný důvod k odložení,myslím, že to stejně na dlouho nebude,ne? Vy určitě brzy někam vyrazíte ve čtyřech:) Jak jsem tak viděla:)

    Jani G.-je to manduca a mají ji určitě v nějaké prodejně s dětským zbožím- kočáry a tak, no ale hlavně na netu,že:) Já ji mám z mimibazaru- je tam spousta prodávajících a mají je v různých barevných kombinacích, moc hezké i vzhledově, já mám tu nejobyč.,do lesa ideál. Jinak moc doporučuju, rozhodně lepší než nějaká krosnička- tu už můžem v klidu prodat:)

    Katuš- spřízněná duše:) Ku hradu se mi taky moc líbí!:)

    Andy- tak do toho!!:)

    Holky všem vám děkuju a přeju krásné dny!!:)

    OdpovědětVymazat
  7. A já si vždycky říkám, kam se ztrácí to kamení, že z hradu zbudou jen trosky...už to vím, máte ho na zahradě :o)
    Zase vtipkuju, měla jsem nějak náročný den a s vámi na výletě bylo tak hezky...
    Díky Radu, hezký večer, pa Helena

    OdpovědětVymazat
  8. Ale jako já už mám fakt dost... Znova se dívám na ty fotky a říkám si, že ten sirný pramen je mi jakýsi povědomý. Tak kliknu na Tvůj odkaz s info a jsem doma. Já to totiž znám jako Podhradí, absolutně jsem netušila, že je to nějaký Starý Světlov. Kamarádi měli přímo u pramene svatbu a asi 20m od něj koupili pozemek a budou stavět domek, chovat kozy a pěstovat zeleninu:o) Je tam krásně, že jo! Pa, Blesk McQueen

    OdpovědětVymazat
  9. Heli- že bysme si postavili vlastní? No, uvidíme:) A jsem ráda, že se ti po náročném dni s námi líbilo! Hezký večer!!

    Jani- no vidíš, kdybych napsala hned, že začátek je v Podhradí,že? Tož takové kusé info jsem dala:) Je to tam teda úžasné, však taky celou cestu muž dokola opakoval, proč už tam dávno nebydlíme:))) Teda ale vy máte všude někoho, ne?:)

    OdpovědětVymazat