úterý 17. května 2011

Dopis z Číny

Hurá!! Konečně jsme se dočkali! Konečně nějaké zprávy po několika měsících! O naší tetičce! Je to moje sestřenice, ale zároveň ta opravdu nejlepší kamarádka. Ví o mně v podstatě všechno, máme podobné názory...myslím, že jsme hodně podobné. Až na jednu věc, ona je prostě světoběžnice. (a to já tedy rozhodně ne:).Žila několik let v Americe, v Anglii, v Austrálii, naposled to bylo Španělsko,potom má "samozřejmě" procestované evropské státy, Malajsii a kdoví co ještě:) No a před pár měsící se rozhodla, že si své učitelské umění vyzkouší v Číně, kde bude půl roku učit angličtinu malé (vlastně i velké) číňánky. Takže na nějaké zprávy jsme čekali s velkou netrpělivostí, určitě i nějakými obavami a hlavně s velkou zvědavostí:)
Tady je teda pár jejích střípků z Číny (Šošanko,s dovolením:):
- o dost jiný svět, na jedné straně bohaté zlaté paláce- které se ukazují okolnímu světu, na druhou stranu velká spousta lidí žijících v té největší chudobě- to se samozřejmě neukazuje. Každý se snaží uživit, jak umí- většinou pouličním prodejem všeho možného, dělníci v továrnách dostávají plat jednou ročně!! a to ještě daleko menší, než měli přislíbeno.
- věčně nejde  elektřina, nebo zase neteče voda, takže trefit se do doby, kdy by mohla pustit pračku ,je téměř nemožné.
- do jedné školy jezdí autobusem, totálně přecpaným, nikdy by  nevěřila, kolik se do autobusu může vejít lidí. V autobuse jsou běžné hádky i rvačky o místa, říkala, že jednou už se fakt bála o svůj život, nemají tam  cizince zrovna v lásce.
- v restauracích skvělé, chutné, levné jídlo, ale raději se nerozhlížet kolem, hygiena veškerá žádná
- vůbec nepoužívají plínky pro děti, ty mají vystřiženou na kalhotech mezi nohama díru - takže kam to padne, tam to padne
- samozřejmě všudypřítomné plivance, známá věc, ale je to jedna z věcí, které jí tam hodně vadí, jsou to pro nás absurdní obrázky-něžná, jemná, romantická číňanka "zachrchlá" a plivne- no jo,jiný kraj, jiný mrav...
- Českou republiku tam vůbec neznají, snad jen o Praze někdy slyšeli, ale myslí si, že je ve Španělsku
- všechny bělochy považují za Rusy (a ty zrovna nemají v lásce)
- pohledy téměř neznají, neposílají je, takže ani koupit se skoro nedají- nakonec na ně narazila v jednom zapadlém knihkupectví
- co se jí ale líbilo moc, je každodenní ranní cvičení v parku- cvičí tai-či a nebo páry prostě jen tak spolu tancují:)
Tak to je pár věcí, které jsem si z dopisu zapamatovala. Ten je totiž putovní, po rodině, po přátelích, takže už zase dělá radost jinde.
Šošanko, už se na tebe moc těšíme!!!

7 komentářů:

  1. Radko, tak to mam s tou tvou sestrenkou take neco spolecneho, jsem letavice. Nejradi bych zbalila rucksack, do nej deti, vzala manzela za ruku a sla. Bohuzel to nejde, ale velka cinska zed patri k mym velkym cestovatelskym snum. Krasny den Radko!

    OdpovědětVymazat
  2. Radko, krásně jsi to napsala. Šošance krapet závidím. Nepatřím úplně k světoběžnicím, ale poznávat nové kraje a mravy mě baví. Čína hodně láká mého muže. Já bych ráda znovu do Izraele, kde jsem už jednou byla a Austrálie, kterou znám pouze z ptačí perspektivy.

    OdpovědětVymazat
  3. Moc hezky napsané..díky za pohled do Číny.

    OdpovědětVymazat
  4. Radu, díky, že ses podělila! Jiný kraj,... Mám pár kamarádů, kteří tam byli, zážitky byly podobné, i přes všechna úskalí je to zajímavá zkušenost.
    Pohodový večer, zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  5. No tady se zase někdo má... Šošanka, že má toulavé boty a Radunka, že má Šošonku. Bezva report! Já chtěla po VŠ taky odjet učit do zahraničí, ale ve čtvrťáku mně začal růst pupek a teď sedím na Kohoutím vršku. A dobře mi je:o))) Užij si všechno, blízkou duši i vzdálené kouty světa... J.

    OdpovědětVymazat
  6. Radko, díky za sprostredkovanie info o východnom svete (mala som na jazyku o druhom svete, ale to by bolo asi o niečom inom:))

    Môj manžel sa tu zas rozplýva nad krásnymi známkami:)
    Pekné dníky, Gabi

    OdpovědětVymazat
  7. Katuš + Mijo- teda vy jste ale cestovatelky! To mně bude úplně stačit Česko a Evropa, vrcholem by mohla být cesta právě do toho Španělska( za sestřenkou), jako že bysme sedli do auta a tu jižnější část Evropy trošku prošmejdili- Německo, Švýcarsko, Francie,Španělsko- tam se otočíme a pojedeme nazpět (cha, chá, už vidím našeho taťku, jak se na to tváří- on ještě netuší, že jsem něco takového vymyslela:))), no ale samozřejmě musíme ještě přinejmenším rok počkat,než nejmladší trošku povyroste:) Ale jako sním si:))
    Do Číny a jiných vzdálených krajů se zřejmě nikdy nepodívám, protože....mám docela hrůzu z letadel, lodí- čím jsem starší tím je to horší- jsem fakt nemožná:)))
    Ale vám přeju, ať se tam brzy podíváte!! A nebudu lhát, trošku vám i závidím vaše budoucí dobrodrůžo:)

    Amélie- děkuji a není zač:)))

    Heli,děkuji, zkušenost to určitě je,a fakt zajímavá, no, já si ji raději ale jen tak vyposlechnu- úplně sama se vydat do takové velké neznámé země, brr,nic pro mně, já co potřebuju pořád nějakou skupinu svých lidí kolem sebe bych asi trpěla:)Nicméně ona si to očividně užívá:))

    Jani- jo, jo já se vážně mám:)))
    Stejně je ten osud, či co to je ,zajímavý. Člověk si plánuje , myslí co bude a tak a ono je to ve většině případů docela jinak:))) Jak já jsem záviděla holkám s pupkem- teda na rozdíl od tebe ještě na střední:)) No a dočkala jsem se stejně až za deset let. Ale jak říkáš, vše je jak má být:) A až to příjde, tak to příjde.Myslím, že ani sestřenka si svůj život takhle nepředstavovala, prostě ji osud zavál:))
    Jo a když už jsme o tom plánování (jako že mně se totálně nevyplácí), tak dnes jsme byli na tom očkování a jelikož jsem se spletla a nebyla to hexa, ale zarděnky a spol. tak reakce až za 6-12 dnů, jsem myslela, že mě klepne. Tak doufám, že v pátek budeme ještě ok. A vůbec, třeba se nám to vyhne.

    Gabi- druhém světe:))) Nóó...:(
    Známky, taky se mi moc líbily:))

    Holky, všem moc děkuji za návštěvu a mějte se krásně!!!!

    OdpovědětVymazat