sobota 30. dubna 2011

Včelka samotářka...aneb postýlka v pronájmu:)

Věděly jste o nich? O včelách samotářkách? Musím říct, že já donedávna jsem neměla o nich ani potuchu, mé vědomosti, co se včel týká, byly velice omezené. A proto mě minulý rok velmi překvapily včelky, které neustále hledaly všemožné dírky, skulinky v polorozdrolené maltě našeho"nového" letitého domku.Snad mají místo toho sedět na kytkách,ne? Tak jsem hledala, co jako že to je:))) A tak jsem se o nich dočetla. Zajímavé:) A letos máme  dokonce jednu spolubydlící i doma:) V ložnici. Při uspávání nejmladšího jsem si všimla, že jedna z včel v pravidelných intervalech vlétne oknem dovnitř, pak zase vyletí a za chvíli je tam zase. Obrovský zájem v ní vyvolávala dětská postýlka. Postýlka u nás slouží jen jako kus nábytku, nanejvýš jako odkladiště hraček(zoufalá snaha matky o víkendovém ránu zabavit děti- většinou marná:))) Tím u nás služba postýlky končí. Už několik let. Vlastně ani nevím, na co ji máme? No, takže teď chvilku bude sloužit miminkům- a to včelím. Tak moc mám ráda zázrak stvoření a teď ho můžeme sledovat přímo u nás doma!!Chápete? Kousek přírody u nás doma, v našem městském domku:) Se těším jak malá:)

Včelí postýlka už ucpaná hlínou

...původně dírka na polohování matrace, nyní postýlka pro včelky:) Tahle je zatím ještě prázdná, ale maminka pilně pracuje a brzy i tahle bude obydlená:)


PS: chystáme se vyrobit i venkovní domečky:) Mějte se krásně!!!

5 komentářů:

  1. Jaké dobrodrůžo! No to je nářez, Radu, těším se na pokračování!
    PS: Přízi myslím určitě vážně, jen domluvit čas a souřadnice a může proběhnout velká předávací akce:o) Ideálně nějaké hřišťátko ve Zl, ať si přijde na své i mládež...

    OdpovědětVymazat
  2. Jani, tak to si tááák hodná! Tak jak budete mít cestu do Zl- třeba na ty Kůty,naši bydllí skoro naproti přes řeku:),jen teda směr Kůty-nevím o žádném hřišti,já znám spíš druhou stranu-jedno oplocené je vedle vozovny trolejbusů, to by mohlo posloužit.Víš co- radkavaculova@email.cz a můžem se domlouvat:) Tak zatím!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Zdravím, taky s náma bydlí, zrovna předevčírem mi Přednosta sděloval, že s náma asi bydlí a že dírou, kteru vyvrtala v okně, se k nám stěhujou i mravenci (který tak nesnášim!)... No, tak co už... Máme včely i mravence...

    OdpovědětVymazat
  4. Modravá- že,člověk o nich neví a najednou je jich plno, včelky se k nám taky snaží provrtat z venku- manžel je z toho celý "říčný",považuje je za ničitelky našeho domku. Mravenci se u nás taky objevují, pravidelně na jaře, ovšem ti přilézají zespod, takže v našem případě jsou v tomhle včelky zřejmě nevinně. Naštěstí mravenci nelezou do jídla, stačí jim drobky na zemi (těch je u nás pořád dost a dost:) a pak najednou zmizí,právě včera jsem si říkala, kam se poděli, snad se s nima uvidíme zase až za rok:)Jinak prej nemají rádi vůni citrusů, tak jsem k těm jejich dírkám minulý rok kapala citronový olejíček a asi to zabralo, i když, jak už jsem psala,letos odešli i bez citrónů:) Krásné dny!!!

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, protože jsem na vás nikde zde nenašel kontakt, alespoń takto informuji, že jsem váš krásný příběh o nečekaném setkání s včelkou samotářkou umístil na web www.vcelkysamotarky.cz, kde se snažíme tyto tvorečky, které lidé neznají propagovat. Protože co lidé neznají to níčí, jde nám o o to, aby co nejvíce lidí vědělo o jejich existenci. Doufám, že je to OK. Je tam link na váš blog. Předem díky.

    Mimochodem samotářky sice žijí ve dřevě, omítkách, slámkách atd, ale nikdy si díry sami nedělají, jen využívají ty již existující. Proto není třeba mít obavy, že by nějak provrtaly dům a podobně. Vyjimkou jsou pískorypky, které si dělají chodbičky v písku, ale to není tento případ. Mějte se a díky za váš vztah k přírodě, který je z tohoto příspěvku, více než patrný.

    Petr Dobrý, Hnutí DUHA, střední Čechy

    OdpovědětVymazat