středa 6. července 2011

Naše rodinná tradice

Letitá. Každý rok (kromě pár výjimek- jako třeba když byly povodně, jinak snad nevím?) chodíme na začátku prázdnin na Hostýn. Od mých 3 let, takže už je to něco přes třicet:))) Poprvé jsme šli jen s taťkou, jeho bráchou se synkem a dědou,váže se k tomu jedna z mých prvních vzpomínek,jak jsem se celou cestu závistivě dívala na stejně starého bratránka, jak se vítězoslavně nese na strýcových zádech(v takové té obrácené sedačce- pamatujete? a ač můj taťka byl také nosičem této sedačky, značnou část cesty jsem musela šlapkat po svých:), postupně se přidávali další z rodiny, posléze i sousedi, známí, jejich známí, občas jsme šli s někým, koho jsme opravdu vůbec neznali. A tak se to postupně obměňuje, někdo umře, další se narodí, "tvrdé jádro" zatím zůstává. Cesta začíná na Tesáku, někdy taky z Trojáku (toť vedlejší kopec), ale Tesák je klasika. A pak šupky dupky na Hostýn. Cesta je krásná, příjemná, po cestě jsou různá zastavení, třeba u pomníčku dívky, která se ve zdejších horách ztratila a posléze umrzla, nebo třeba na skalách na Skalném. Zpáteční cesta vede směr Rusava, Lukoveček....., v případě krásného počasí se koupeme buď právě na Rusavě (ohřívané koupaliště), nebo takové místní koupálko v Lukovečku- na osvěžení naprosto dostačující.
Letos jsme provedli opět menší změnu, jelikož dopoledne byl muž v práci, tak jsme si to zkrátili a šli až z Bystřice. Jen my tři (já, muž a nejmenší), ostatní šli klasicky:)


Cestou nahoru jsme viděli spoustu krásných zákoutí a kochali se vůní vlhkých lesů....



Taktéž krásné výhledy byly....



A na Hostýně dlouhé schodiště lemované spoustou stánků (velké lákadlo pro děti všech generací:)...



...a na kopečku nádherná bazilika....



...a kolem několik křížových cest ...



...třeba i od Dušana Jurkoviče...



...a pořád krásné výhledy...



...a cestou nazpět pár snových roubenek:)


Tak za rok opět!!!
Krásné letní dny!!!

4 komentáře:

  1. Pěkný výlet a výborná tradice :-) Na Hostýně jsem už dlouho nebyla, měla bych to napravit :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Super výlet, Hostýn je moje srdeční záležitost, na Rusavu jsem jezdila pár roku na dovču.....miluju výšlapy, jednou jsme šli pěšky z Rajnochovic pěšky přes Javorník až na Rusavu..za ty roky už tam znám každou značenou cestu a nikde to tak nemiluji jako tam ♥♥♥. Krásná rodinná tradice ♥♥♥

    OdpovědětVymazat
  3. Mám moc ráda tvé výlety. Vždycky mě přenesou od počítače ven, do přírody. Moc milé.
    Vivi
    P.S.: Fialové okvětní lístky kakostu na nehtech mě moc pobavily ;-)

    OdpovědětVymazat