čtvrtek 14. července 2011

Malinová bublanina- ale pozor, velmi netypická:)

Konečně. Je tady čas malin a tak vám můžu nabídnout tuto laskominu. Pro mě je to úplně nej nej nej ! Nejrychlejší, nejjednodušší a nejchutnější! Recept mám z dávného čísla Apetitu, už ani nevím ,jak se to vlastně původně jmenovalo, ale určitě tam bylo něco s bublaninou. To je tak- máme tetu a to je typická lesní sběračka (po babičce), takže přes léto nám stále něco nosí (maliny, jahody, ostružiny, hřiby....někdy obejde i pár zpustlých zarostlých zahrad, to jsou potom i angrešty a rybízy.....) a to léto bylo fakt hodně malin a ostružin. Na stole mi zrovna leželo nové číslo Apetitu a v něm recept na ovocnou bublaninu. Takže super, zrovna se to hodilo. Jen jsem zapomněla nějak zapnout mozek, jinak by mi muselo být jasné, že když smíchám minimum mouky s celou smetanou a vajíčkama, že z toho opravdu nemůže být klasická maminčina "suchá" bublanina. Moje překvapení tudíž bylo docela velké, vytáhla jsem z trouby mírně "třesoucí" se cosi a když jsem nakrojila, tak jsem opravdu myslela, že to poletí do koše. A pak mě napadlo, že recept přečtu do konce (smajlík se červená), no a samozřejmě jsem zjistila, že vše je, jak má být. První ochutnání bylo trošku rozpačité, na takové vlhké "něco" nebyly prozatím moje chuťové buňky zvyklé, ale hned vzápětí se ve mně začalo ozývat- JEŠTĚ, JEŠTĚ! A nemohla jsem přestat. A od té doby, když si na něj (ten dezert) jen vzpomenu, ozývá se stále to samé!!!
Tady tedy je ten recept:
- předehřejeme troubu na 190 st., horkovzdušnou na 170 st.



- koláčovou formu o průměru 23 cm (já mám 26) vymažeme máslem a ovoce rozsypeme po dně (nejlepší jsou maliny a ostružiny, zkoušela jsem i jahody, rybíz, ale už to nebylo ono)....aha, nemám tu množství ovoce, takže ovoce tolik, aby se volně pokrylo to dno:)



-  rychle utřeme- 50 g nasekaných mandlí (můžou být i lískové oříšky nebo vlašské- vše je dobré:), 2 lžíce hladké mouky, 100 g přírodního krupicového cukru, 2 vejce, 2 žloutky a 250 ml smetany ke šlehání a celé to nalijeme na ovoce



- a pečeme asi 25- 30 minut


...takhle to vypadá upečené...



...tahle na talíři...



...a takhle skoro snězené...




Tak všem dobrou chuť!!!:)

11 komentářů:

  1. no vypadá to dobře:-) Vyloženě něco na mé předsevzetí, že se krotím se sladkým:-)

    OdpovědětVymazat
  2. VŠE VYPADÁ MOC DOBŘE.
    TAK URČITĚ ZÍTRA VYZKOUŠÍM. MALINY MÁM MOC RÁDA.
    DĚKUJI ZA RECEPTÍK, JDU OPISOVAT.
    PŘEJI POHODIČKOVÝ DEN.
    BOHDA

    OdpovědětVymazat
  3. Radko, to vypada naprosto fantasticky, ja ty mokre nejradsi. Urcite vyzkousim. Krasny den, Katerina

    OdpovědětVymazat
  4. Radu. díky za recept. Taky mám ty mokré raději...
    Jo, a slečně závidím ty modré botičky, jsou krááásné!
    Dobrou, moc zdravím Helena

    OdpovědětVymazat
  5. ta vypadá fakt lákavě :) škoda, že jsem se sem nedostala ve chvíli, kdy tchýňka dovezla dvě plné mísy malin - no, džemík je taky dobrý ;) a třeba ještě budou

    OdpovědětVymazat
  6. Holky díky!!! Všechny zdravím!!!

    OdpovědětVymazat
  7. MŇAM...vypadá a určitě i chutná skvěle.

    OdpovědětVymazat
  8. No teda! Tak tohle vypadá taky luxusně!

    OdpovědětVymazat
  9. Tady mi někdo dělá chutě, to se přece nedělá ! Navíc jsem velkou milovnicí malin, bohužel však v rodině nemáme žádnou sběračku a musela jsem se spokojit s malinama, co jsem si občas koupila na trhu...
    Bublaniny však také miluji a myslím, že příští sezonu můžu tento recept zkusit :)

    OdpovědětVymazat
  10. ...a jsme doma! Já si to hodila do vyhledávače, že mi to Apetit prozradí a hodilo mne to rovnou k Tobě, takže do-ko-na-lost!! Dyk za včera a za všecko ostatní samože též! J.

    OdpovědětVymazat